Uittreksel strafregister

Uittreksel strafregister

Vanaf 1 februari 2023 moet iedereen die met kinderen of jongeren wil werken, een uittreksel uit het strafregister voorleggen aan de sportorganisatie waarmee ze een overeenkomst afsluit.

Sporta sleutelde aan Mijn Beheer om de administratie hieromtrent te vergemakkelijken. 

Indien gewenst, kan je vanaf nu in Mijn Beheer bijhouden of je controle uitgevoerd hebt op het uittreksel van het strafregister van een bepaald lid.

1) Onder het menu "Bestuur en rechten" registreert de contactpersoon van je club eerst wie de rechten krijgt in Mijn Beheer om de controle op het uittreksel strafregister te registreren.

2) Enkel de persoon die de controlerechten heeft, kan bij elk lid in Mijn Beheer zien en aanduiden of er controle werd uitgevoerd op het uittreksel van het strafregister.

3) Open het lid via het menu Leden > Ledenlijst nadat je zijn/haar uittreksel van het strafregister hebt gezien. Registreer je controle via de knop onder de titel Uittreksel strafregister. 

4) Na ingave van de controle verschijnt een datumstempel. Als er in de toekomst bijkomende controles nodig zijn, kan je deze toevoegen.Deze maatregel komt er na een gezamenlijk decreet van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir en Vlaams minister van Sport Ben Weyts. Deze maatregel alleen is zeker niet zaligmakend. Een goed preventiebeleid en de aanwezigheid van een club-API blijven nodig om een veilig clubklimaat te creëren. Maar het opvragen van het uittreksel uit het strafregister is wel een extra verdedigingsmuur rond de sportorganisaties.


Vanaf 1 februari 2023 zal je elke nieuwe medewerker die regelmatig en rechtstreeks in contact komt met minderjarige sporters -voor diens aanstelling- om een uittreksel uit het strafregister (Artikel 596.2 'minderjarigenmodel' moeten vragen. 

Om een correcte toepassing van de regelgeving te vergemakkelijken, werkte Sport Vlaanderen een draaiboek en stappenplan uit. Hierin kan je alle informatie vinden alsook hoe je het attest kan opvragen bij jouw medewerkers.

Draaiboek
Stappenplan


Zit je na het lezen van het draaiboek en het stappenplan nog met vragen? Twijfel je of de regelgeving wel van toepassing is op jouw club(situatie)?

Deze pagina van de Vlaamse Sportfederatie lost 99% van je vragen op!

Of contacteer ons via +3214539525 of info@sportateam.be.