Vrijwilligers in je sportclub

VRIJWILLIGERS IN JE SPORTCLUB

 VERSTERK JE
VRIJWILLIGERSWERKING

Hoe kan je jouw vrijwilligerswerking verder uitbouwen? Alle info op een rijtje.

Aantrekken, motiveren, waarderen
Nuttige tools, informatiebronnen en opleidingen
Basisdocumenten en sjablonen
Veelgestelde vragen

Vrijwilligers aantrekken

✔ Gebruik de toolboxen over vrijwilligers werven

✔ Stel een wervingscampagne op

✔ Omschrijf duidelijk de taken

Vrijwilligers motiveren

✔ 10 tips om je vrijwilligers te motiveren

✔ Hou rekening met de vaardigheden en voorkeuren van je vrijwilligers

Vrijwilligers waarderen

✔ Pik aan bij bedankmomenten als de Week van de Vrijwilliger of internationale Dag van het Vrijwilligerswerk

✔ Breng je vrijwilligers in beeld en beloon ze 

✔ Gebruik de "inspiratiegids danken"

 

Tips rond  vrijwilligersvisie

✔ Wat is de identiteit van je club?

✔ Beantwoord een aantal vragen om je vrijwilligersvisie verder te ontwikkelen

✔ Lees meer over visie op vrijwilligersbeleid

Nuttige tools en informatiebronnen

Om jouw vrijwilligerswerking te ondersteunen zijn er een aantal instanties die veel nuttige informatie over werken met vrijwilligers bundelen. Daarnaast bestaan er handige tools die je helpen bij de uitbouw van je vrijwilligerswerking.

Kennisbank Vlaamse Sportfederatie

Duik diep in de kennisbank van de Vlaamse Sportfederatie (VSF) en dompel je onder in de wereld van de sportvrijwilliger. Modeldocumenten, brochures, inspirerende voorbeelden,... helpen je ongetwijfeld vooruit om als club een stevig vrijwilligersbeleid op poten te zetten.

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk (VSVw) is een expertisecentrum voor alles wat met vrijwilligerswerk te maken heeft. Het helpt je club met o.a.:

- de vrijwilligerswet
- opleidingen en vormingen
- tips, tricks, info en tools
- advies op maat

Inspiratieplatform "ClubSupport"

ClubSupport is een online bibliotheek boordevol leuke ideeën, praktische tips en handige tools over clubgebonden thema's. Ook over vrijwilligers vind je bijdrages terug om je club op weg te helpen. Bv. "5 tips voor meer helpende handjes" of "Aantrekken en behouden van nieuwe vrijwilligers en trainers".

Vacatureplatform voor sportvrijwilligers

Wil je nieuwe vrijwilligers aantrekken, maar vind je niet de geschikte helpende handen? Lanceer dan snel jouw vacature duidelijk en aanstekelijk op het vacatureplatform voor sportvrijwilligers. En ga op zoek naar een ideale match voor je sportclub!

Takenbeheer tool "Supportplanner"

Met deze praktische online tool koppel je moeiteloos de juiste vrijwilligers aan de juiste taken. Bespaar tijd en maximaliseer talenten! De tool helpt je bij:

- het beheer van je taken
- het polsen naar interesses en talenten van je vrijwilligers
- het uitnodigen van vrijwilligers o.b.v. hun talenten en interesses

- het koppelen van de juiste vrijwilliger aan de juiste taak

Promocampagne #sportschouders

Verras je vrijwilligers en zet hen in de kijker met de campagne #sportschouders. Zo bedank je als club op een originele manier jouw vrijwilligers.

Daarnaast vind je op de sportschouders-website een paar praktische en laagdrempelige tools om je vrijwilligerswerking naar een hoger niveau te tillen.

Begeleidingstraject "Werken met vrijwilligers"

Hoe zorg je ervoor dat je vrijwilligers aantrekt, behoudt en motiveert? In dit traject worden heel wat tools en concrete handvaten aangereikt om de theoretische omkadering direct in de praktijk om te zetten a.d.h.v. een 6 stappenplan.

Opleidingen en bijscholingen
  • Blijf je bijtrainen met de nieuwste inzichten op vlak van vrijwilligerswerk. Zowel Sporta, de Vlaamse Sportfederatie (VSF) als Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk (VSVw) bieden regelmatig opleidingen en bijscholingen rond dit thema aan. Check het actuele aanbod van deze partners op:
VSF
VSVw

Basisdocumenten en sjablonen

Veelgestelde vragen

Mag mijn sportclub vrijwilligers inschakelen?

Is je organisatie een "feitelijke vereniging" of een "vzw" dan kan je vrijwilligers inschakelen, vermits je zonder winstoogmerk werkt. Vennootschappen (bv's en nv's) of andere organisaties in een winstgevende structuur kunnen niet met vrijwilligers werken.

Welke taken kunnen vrijwilligers doen?

Vrijwilligers in sportclubs kunnen zeer uiteenlopende taken doen. Bv. terreinen onderhouden, activiteiten organiseren, de clubadministratie bijhouden, hamburgers bakken,... Maar ook sporttrainers, scheidsrechters, seingevers, juryleden,... komen in aanmerking voor vrijwilligerswerk.

Wat is de vergoeding voor vrijwilligers?

Vrijwilligers kunnen een forfaitaire kostenvergoeding krijgen of een vergoeding voor hun werkelijke kosten. De forfaitaire vergoeding bedraagt in 2024 max. €41,48/dag en €1.659,29/jaar. Deze kostenvergoeding is vrij van sociale bijdragen en belastingen en wordt jaarlijks geïndexeerd.

Moet ik vrijwilligers verzekeren?

Ja, de vrijwilligerswet bepaalt dat je ten minste een verzekeringspolis burgerlijke aansprakelijkheid moet afsluiten voor je vrijwilligers. Sommige situaties zijn vrijgesteld, maar toch raden we aan om altijd een verzekering af te sluiten. Het is een blijk van zorg en waardering voor je vrijwilligers. Vrijwilligers aangesloten bij Sporta zijn hiervoor automatisch verzekerd.

Minimum
leeftijd voor vrijwilligers?

Ja, de persoon moet:

- ouder zijn dan 16 jaar, of

- ouder zijn dan 15 jaar én geslaagd zijn voor de eerste twee jaren van het secundair onderwijs.

Personen met een uitkering?

Wie recht heeft op een uitkering kan aan vrijwilligerswerk doen, zonder daarbij (een deel van) hun uitkering te verliezen. Iedere categorie van uitkeringsgerechtigden (bv. werklozen, bruggepensioneerden, arbeidsongeschikten, leefloners,...) zal wel een aantal basisvoorwaarden moeten respecteren.

Heb je wettelijke verplichtingen?

Ja, de informatieplicht (over bv. doelstellingen, verantwoordelijken, verzekering, vergoeding, geheimhouding,...) en verzekeringsplicht zijn wettelijke verplichtingen bij vrijwilligerswerk. Daarnaast moet je een vrijwilligersregister bijhouden wanneer je vrijwilligers kostenvergoedingen krijgen.

Uittreksel strafregister voor vrijwilligers?

Iedereen die met kinderen of jongeren wil werken in je organisatie, moet een uittreksel uit het strafregister voorleggen. Zo kan je beter inschatten of je vrijwilliger geschikt is om met minderjarigen te werken en geef je ook een duidelijk signaal dat je de aanpak van grensoverschrijdend gedrag ernstig neemt.